April 5, 2020

Emocionalno varanje je mnogo gore od fizičkog: Evo šta trebate uraditi

Za razliku od fizičkog varanja, za emocionalnu vezu nikad se ne može kriviti alkohol ili jedna loša odluka. Jednostavno ne možete njegovati duboku povezanost s nekim preko noći, objašnjava dr. Melissa Schacter, licencirana bračna i porodična terapeutkinja. Emocionalno varanje obično traje nedeljama ili mjesecima, a uključuje uzajamne ili neuzvraćene osjećaje.

Ne postoji fiksna definicija za emocionalno varanje, napominje Schacter, jer je to koncept koji se stalno razvija. Smatra da je svaki par stručnjak za svoj odnos i daje svojim pacijentima slobodu da odlučuju šta će biti emocionalna izdaja na osnovu pravila i granica koje su sebi postavili.

Blisko, platonsko prijateljstvo je jedna stvar. Ali ako ste u monogamnoj vezi i naiđete na razmjenu dnevnih tekstova s, recimo, suradnikom (emocionalna veza) s kojim ne želite da vas partner vidi (tajnost), a pomisao da ga poljubite ili nju uzbuđuje (e..tika).

I nažalost, prema Schacteru, sada je lakše nego ikad započeti emocionalnu aferu, jer mobilni telefoni i društveni mediji čine ljude dostupnima 24 sata dnevno.

Dakle … kako znati znate li da vas partner emotivno vara? Postoje li znakovi?

Evo šta treba potražiti:

1. Ne žele vas nigdje u blizini njihovog telefona.

Ako se vaš partner iznenada pozicionira od vas dok koristi svoj telefon – ili se iznervira kada mu uzmete telefon onda vjerovatno nešto krije.
Primjetan porast korištenja poruka i društvenih medija također može biti razlog da se budite pažljivi zbog emocionalnog varanja. Ali ako sada stave svoj telefon u džep ili ga odnesu u kupatilo umjesto da ga ostave na kauču to je još sumnjivije.

2. Ponašaju se … drugačije.

Svaku očiglednu promjenu u ponašanju vašeg partnera možda vrijedi istražiti, kaže Schacter. To se odnosi bez obzira na to troše li znatno više vremena na Facebooku ili žele iznenada sami doći u teretanu umjesto kao bračni par.

Jasna promjena u ponašanju ne mora nužno značiti da oni emocionalno varaju, ali to zapravo znači da se nešto vjerovatno događa. Možda čak ne provode vrijeme s ovom osobom … ali mogli bi tražiti više fizičke udaljenosti od vas kako bi se uklopili s njihovim emocionalnim jazom.

3. Izgleda da znaju puno o ovoj osobi.

Ako počnete primjećivati ​​da često spominjje istu osobu (spola koji ih privlači) iz nasumičnih razloga (“Oh, moja prijateljica …. voli to pivo”), nemojte to uzimati previše oštro. Ne samo da vaš partner jasno zna dobru količinu o toj osobi, već razmišlja o toj osobi dovoljno da mu je uporno na umu.
Imajte na umu, ovo je obično prilično suptilan i rani znak emotivnog varanja, budući da jednom kada započne stvarna emocionalna veza, vaš partner može biti dodatno oprezan da ne razgovara o svom drugom ljubavnom interesu ispred vas (jer, zdravo, očigledno) . Zato to uzmite u obzir kada možete.

4. Dijele puno manje.

U zdravom je odnosu važno otvoreno razgovarati o onome što se događa u životu jednih drugih, čak i ako su to stvari iz dana u dan dosadne. Dakle, ako vaš partner prestane dijeliti stvari s vama i postavlja pitanja s odgovorima trećih razreda („dobro“, „ništa“, „u redu“), to bi mogla biti crvena zastava.
Možda vas izbjegavaju jer znaju da su učinili nešto pogrešno. Ili bi moglo biti nešto gore od toga: Možda troše toliko vremena komunicirajući s kim emocionalno varaju s tim da su svi razgovarali dolaskom kući.

5. Više se ne osjećate kao prioritet.

Za razliku od prevare za jednu noć, emocionalna veza zahtijeva vrijeme i energiju osobe koja je u nju uključena, s obzirom na njenu intimnu prirodu.

Na primjer, ako ste zajedno vani i čini vam se rastresenima i / ili zalijepljen za svoj telefon bez legalnog objašnjenja, to je … problem.

Isto se može reći i ako je vaš partner navikao otkazivati ​​planove s vama u posljednjem trenutku (posebno ako se posebno treba družiti s jednom osobom).

6. Svađa se s vama bez razloga.

Svađanje iz vedra neba može biti znak mnogih stvari, a jedna od njih uključuje i emocionalno varanje. Jednostavno, ako vaš partner ima osjećaje prema drugoj osobi, oni vas mogu ponekad iznenaditi ili iz frustracije ili u iskušenju da ublažite njihovu krivnju. Ako su ljuti na vas ili ste ljuti na njih, onda imaju izgovor da razgovaraju s nekim s kim se slažu … zar ne? U njihovom umu, da.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *