April 5, 2020

Ovo su znakovi da niste sigurni u sebe i kako to prevazići

Jeste li se ikad osjećali kao da ne volite nekoga jer se ta osoba uvijek čini boljom od vas?

Prijeti li vam samo prisustvo tog nekoga? Ako se tako osjećate prema nekom, vjerovatno ste nesigurni u sebe.

Teško je priznati, zar ne? Međutim, ako ovo želite prevazići, tada prvo morate prihvatiti stvarnost. Morate se suočiti sa svojim nesigurnostima i boriti se protiv njih prije nego što vas progutaju.

Dakle, koji su znakovi da ste nesigurni? Evo šest od njih:

1. “Stalkujete” Facebooka te osobe

Ako dan ne prođe bez provjere profila na društvenim mrežama onda postoje samo tri vjerovatna razloga za to: jedan, vi ste zaljubljeni u njega ili nju; dva, strastveni ste obožavatelj; tri, smatrate tu osobu svojim rivalom. Ako vaš razlog nije jedan ili dva, odgovor je očigledan.

2. Kada učini nešto loše, kritikujete; kada učini nešto dobro, vi kritikujete.

Bilo da osoba učini nešto negativno ili pozitivno, još uvijek razmišljate i loše govorite o njemu / njoj.

3. Potajno gledate u njegovu/njenu odjeću.

Svaki put kada ta osoba prođe pored vas, ne možete se zagledati u njega / nju od glave do noge. Želite biti sigurni da izgledate bolje. Nikad mu nećete dozvoliti da vas zasjeni.

4. Mrziš kad ga drugi pohvale.

Ovo je u vezi s br. 3. Stvarno mrzite kad ta osoba dobije sva divljenja, posebno u javnosti. Stalno si govorite da to ne zaslužuje, a vi ste bolji od njega. Zatim pokušajte ukrasti reflektor tako što ćete se pokazati. Ne možete prihvatiti poraz!

5. Dobro se osjećate kada ne uspije; osjećate se loše kad uspije.

Zapravo znate da nije u redu, ali ne možete si pomoći. Ispustiš zli smijeh u svojim mislima kad god saznaš da ta osoba nešto pogriješila. Kažete, ipak, on je gubitnik. Međutim, kad / on slavi uspjeh, to vas iritira – i to vam uništava raspoloženje.

6. Nadmašiti ga u svemu vaš je krajnji cilj.

Nadmetanje protiv te osobe postaje vaša motivacija da se poboljšate – zna li on to ili ne. Na svaki način želite dokazati da ste bolji od njega / nje. Ona/on vam predstavlja prijetnju, jer se vjerovatno bolje snalazi u području kojem ste strastveni poput sporta ili studija.

Kako možete prevladati nesigurnost

Nesigurnost može biti primitivni nagon zajednički ljudima i životinjama za opstanak, ali kao civilizirana osoba može nam učiniti više štete nego koristi. Kada dozvolite da vas nesigurnost porazi, vaše samopoštovanje i odnos s drugima će vam biti uništen.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u savladavanju vaše nesigurnosti:

1. Znajte da vas to čini patetičnim.

Ponekad možete osjetiti da se ponašate bolje od osobe u koju niste sigurni, ali zapravo ste u ropstvu s mišlju da je bolji od vas. Upamtite, to je razlog zašto se uvijek borite za dokazivanjem. Samo to te čini gubitnikom.

2. Cijenite svoju jedinstvenost.

Trebate razumjeti da ste jedinstveni i posebni. Ne biste se trebali osjećati loše kad je neko bolji od vas u jednom području, jer ne možete dobiti sve. Svaka osoba ima snage i slabosti, tako da jednostavno morate prihvatiti svoje. Umjesto da se fokusirate na svoje slabosti, proslavite svoje snage.

3. Takmičite se sa sobom, a ne protiv drugih.

Konkurencija može biti dobra motivacija, ali samo kad je usmjerena prema pravom protivniku. Prestanite pokušavati biti ispred drugih. Na ovaj način, ne morate se osjećati ponosno kad činite bolje od drugih, a lutate samosažaljenjem kada ih ne uspijete pobijediti. Umjesto toga, takmičite se sa prošlošću. Izazovite se da ste bolji nego jučer.

4. Prestanite sa “stalkanjem”

Ako se ne možete oduprijeti porivu, pokušajte sa sedmodnevnim izazovom da to ne činite. Kažu da je potrebno 21 dan za uspostavljanje navike i 7 dana da se razbije. Dakle, uzmite tih 7 dana polako i ozbiljno. Nagradite sebe za svaki dan kada ga postignete.

5. Pokušajte biti prijatelj s osobom.

Ovo je težak izazov, ali ako uspijete, to može pomoći da se riješite nevolje koja vas izjeda. Što ga bolje poznajete, počinjete uočavati pozitivne osobine osobe. Ko zna? Možete shvatiti da on / ona uopće nije tako loš.

6. Izazovite sebe da mislite i govorite samo pozitivne stvari o drugima.

Naučite da cijenite druge pomoći će vam da uklonite loše vibracije koje imate za njih. Kontrolišite svoje misli i riječi o drugim ljudima. Dok to činite, osjećate se bolje u sebi, jer znate da ne činite ništa loše nikome.

Voli sebe malo više

Najbolje oružje za borbu protiv nesigurnosti je ljubav. Dok volite sebe, vidite da vam nije potrebno da budete bolji od bilo koga drugog, jer ste dovoljno dobri. I dok volite druge kao sebe, počinjete biti nesebični prema njima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *