April 5, 2020

7 stvari koje bi svaki par trebao raditi kako bi bili sretni

Kako ostati sretan par?

U slučaju da se pitate, onda u nastavku pogledajte ovih sedam stvari:

1. Poštujute individualnost

Dok ste vi i vaš partner “par”, najbolje je imati na umu da ste još uvijek dvije odvojene, različite i potpuno jedinstvene jedinke. Dišete odvojeno. Razmišljate odvojeno. Imate svoje vlastite snove koji ne moraju uvijek biti povezani. Dakle, da, važno je poštovati individualnost. Ako to ne učinite, vaš odnos može biti toksičan, jer je vama stalo samo do sreće druge strane ili vrednujete samo svoju.

Poštujući jedni druge, možete vidjeti međusobne pobjede i radosti, a to je ono što vas dugoročno usrećuje.

2. Prepuštajte jedni drugima da preuzmu odgovornost.

Osim što poštujete individualnost, možda biste htjeli da dopustite jedni drugima da preuzmu odgovornost za određena pitanja i situacije. Dopustite vašem partneru da odlučuje o stvarima koje su važne za vašu vezu, a ne samo da tražite od njih da se slažu sa vašim. To je zato što romantična ljubav zahtijeva razmjenu moći između partnera. Pustite ih da vode, a i oni će vas voditi.

3. Kuhajte jedno za drugo.

Drugi način da ostanete sretni kao jeste kada zajedno pripremate obrok ili jedan za drugog. Ovo može zvučati totalno klišejski, ali put do nečijeg srca i dalje je kroz njihov želudac, pa zašto ne iskoristiti ovo kao priliku. Kuhanje obroka za vašeg partnera (i obrnuto) više je nego zadovoljavanje želučanih žudnji. To je gesta ljubavi i brige, jer razmišljate o izdržavanju jednih drugih.

U slučaju da nijedno od vas nije dobar kuhar, zašto onda ne biste zajedno pohađali čas kuhanja? Učite kao tim i radite kao tim; nećete osjetiti konkurenciju jer ste oboje na istoj početnoj tački, istražujući uzbudljivi svijet gastronomije kao jedno.

4. Pisanje pisama jedni drugima.

Sreća ne odjekuje uvijek u zabavnim vremenima ili kada ste vas dvoje zajedno. Ponekad se pravi blaženstvo pojavi kad ste odvojeni.

Za razliku od SMS-a ili internetskog chatanja, pisanje pisama ima romantičnu notu.

5. Šetnja zajedno.

Hodanje zajedno, ili u parku, ili samo okolo, nudi mnogo prednosti vašem odnosu.

Ujedno vježbate dok hodate. A kad vježbate, oslobađate endorfine, hormone sreće. Osjećate se lagano, opušteno i osvježeno.

6. “Sretni sat”

Možda najstariji preživjeli holivudski par danas, Kirk i Anne Douglas, mogu tome svjedočiti. Na pitanje kako su sposobni da izdrže kao par, Anne kaže da su sebi postavili svaki dan sretan sat. Ovaj sat provode samo međusobno, gdje popiju čašu vina i grickaju sir, dok razgovaraju o tome kako im je protekao dan.

7. Živite dan za danom

Usredotočite se na zajedničko vrijeme. Neka se svaki trenutak broji. Naći ćete sreću u jednostavnim, svakodnevnim stvarima koje činite jedno za drugo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *